Bekijk alle kamerleden

Willem Boutkan

PVVTweede Kamerlid
Geboren: 14 mei 1955

Op deze pagina vind je alle documenten die gerelateerd zijn aan Willem Boutkan van partij PVV (Tweede Kamerlid). Je ziet ook een overzicht van wat dit kamerlid heeft gestemd.

Het kamerlid stemde 89 keer, daarvan was 54 voor en 35 tegen. Het kamerlid wordt gelinkt aan 19 documenten.

Over dit kamerlid

Willem Boutkan, geboren op 14 mei 1955 in Scheveningen (Den Haag), is sinds 6 december 2023 Tweede Kamerlid namens de Partij voor de Vrijheid (PVV)[1][3]. Boutkan woont in Almere, waar hij zich al sinds 1984 sterk betrokken voelt bij de lokale en regionale politiek[2]. Zijn politieke carrière begon bij de VVD, waarvan hij tussen 1998 en 2006 gemeenteraadslid was in Almere. Sinds 2011 is hij actief als Provinciale Statenlid en fractievoorzitter van de PVV in Flevoland. Van 2014 tot 2024 was hij opnieuw gemeenteraadslid in Almere voor de PVV[1].

Willem Boutkan heeft een achtergrond in de publieke sector, met ervaring als politieagent en als onderzoeker bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid[3]. Zijn persoonlijke achtergrond als opgroeien met water en zijn werk in de visserij, marine en waterpolitie heeft zijn interesse voor milieu, water en veiligheid mede gevormd[2].

Belangrijkste onderwerpen en politieke standpunten

In de Tweede Kamer toont Willem Boutkan zich een bevlogen volksvertegenwoordiger die zich graag mengt in debatten op het gebied van milieu, circulaire economie, luchtvaart en veiligheid. Hij is woordvoerder milieu en luchtvaart voor zijn fractie[3]. Dit komt duidelijk naar voren in zijn recente documenten en moties, waar hij onderwerpen als geurbelasting, producentenverantwoordelijkheid en de SUP-richtlijn aansnijdt.

Willem Boutkan zet zich in voor maatregelen op het gebied van circulaire economie. Zo verzoekt hij in een motie om een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor windturbines, vanwege zorgen over vervuiling en afval. Ook vraagt hij onderzoek naar het duurzaamheidsverschil tussen plastic gecoate en herbruikbare bekers, en neemt hij stelling tegen onnodige belastingen en verboden voor ondernemers, bijvoorbeeld in het geval van kunststof vochtige doekjes[context].

Boutkan pleit daarnaast voor meer transparantie en een kritische benadering van Europese regelgeving. In een motie over de SUP-richtlijn roept hij op om te onderzoeken waarom Nederland deze strenger uitvoert dan andere landen, wat volgens hem leidt tot concurrentienadeel voor het Nederlandse bedrijfsleven[context]. Ook zijn er moties van zijn hand over de relatie tussen de plastictaks en producentenverantwoordelijkheid, waarbij hij benadrukt dat bedrijven zelf verantwoordelijk zouden moeten zijn voor de kosten, en niet de consument of de overheid[context].

Luchtvaart en hinder

Als woordvoerder luchtvaart zet Willem Boutkan zich in voor het betrekken van omwonenden bij het overleg over Schiphol, onder meer via het verzoek om inclusie in de Maatschappelijke Raad Schiphol[context]. Hij vraagt aandacht voor de hinderreductie van vliegverkeer en pleit voor impactanalyses bij nieuwe regelgeving, zoals een mogelijke sluiting van spoorwegen door ERTMS-tests en de verdeling van slots aan luchtvaartmaatschappijen[context].

Milieu, water en veiligheid

Willem Boutkan heeft in moties aandacht gevraagd voor de mogelijke gezondheidsrisico’s van glyfosaat in het oppervlaktewater en in gewasbescherming, en wil inzicht in de herkomst van deze stoffen in het milieu[context]. Ook stelt hij vragen over afvalinzameling, ondernemersklachten en het voorkomen van overlast, wat aansluit bij zijn achtergrond in handhaving en veiligheid.

De thema’s die Willem Boutkan behandelt zijn breed, maar draaien vaak om ondernemersbelangen, transparant beleid, het afwegen van milieumaatregelen tegen praktische uitvoerbaarheid en het betrekken van burgers bij belangrijke besluiten, zoals rond Schiphol of het spoorverkeer in Zeeland[context].

Rol en invloed in recente debatten

Willem Boutkan profileert zich in de Tweede Kamer als een kritisch, maar constructief onderzoeker van beleid. Hij benadrukt het belang van onafhankelijk onderzoek voordat maatregelen worden ingevoerd, bijvoorbeeld in het geval van biobrandstoffen in de luchtvaart of de duurzaamheid van kunststofproducten[context]. Zijn moties en vragen zijn vaak gericht op het verkrijgen van meer informatie, het beperken van overlast en het behartigen van de belangen van ondernemers en burgers. Boutkan is ervan overtuigd dat politici “hard op de inhoud en zacht op de persoon moeten zijn” en streeft naar vertrouwen in de politiek door open te luisteren en duidelijk te communiceren[2].

Expertise en beleidsterreinen

Willem Boutkan onderscheidt zich door zijn praktische ervaring als (water)politieagent en onderzoeker op het gebied van veiligheid en milieuhandhaving[2][3]. In de Kamer richt hij zich op beleidsterreinen als milieu, circulaire economie, luchtvaart, infrastructuur en veiligheid. Hij is sterk betrokken bij dossiers over producentenverantwoordelijkheid, duurzaamheid, hinderbeleid rondom vliegvelden en het afstemmen van Europese regelgeving op de Nederlandse praktijk[context]. Boutkan weet als relatief nieuw Kamerlid – maar met veel lokale en regionale ervaring – snel de vinger op de zere plek te leggen en onderwerpen te agenderen die raken aan het dagelijkse leven en ondernemen in Nederland.

Wil je meer weten over de moties, vragen en standpunten van Willem Boutkan, kijk dan op de Tweede Kamer website voor een actueel overzicht van zijn werkzaamheden en prestaties[2].

Stemstatistieken

Voor
54
Tegen
35
Niet deelgenomen
0
Totaal aantal stemmen89

Onderwerpen en thema's

milieu10circulaire economie6duurzaamheid5pvv4claassen3luchtvaart3motie3onderzoek3producentenverantwoordelijkheid3single use plastics3veiligheid3afvalbeheer2afvalstoffen2commissie infrastructuur en waterstaat2e-mailprocedure2eu2gewassenbescherming2gezondheidsrisico's2glyfosaat2luchtvaartbeleid2
Toont de top 20 van 152 onderwerpen

Stemgeschiedenis

DatumOnderwerpStemResultaat
3 juli 2025Stemmingen in verband met: Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 en de Algemene wet bestuursrecht in verband met maatregelen om de asielketen te ontlasten en de instroom van asielzoekers te verminderen (Asielnoodmaatregelenwet)VoorAangenomen (94-56).
3 juli 2025Stemmingen in verband met: Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met de introductie van een tweestatusstelsel en het aanscherpen van de vereisten bij nareis (Wet invoering tweestatusstelsel)VoorAangenomen (95-55).
1 juli 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat Staat van de VolkshuisvestingVoorAangenomen. (72-69)
1 juli 2025Hoofdelijke stemming over: aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat JBZ-Raad 12-13 juni 2025 (vreemdelingen- en asielbeleid)VoorAangenomen. (90-50)
1 juli 2025Hoofdelijke stemming over: aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat JBZ-Raad 12-13 juni 2025 (vreemdelingen- en asielbeleid)VoorAangenomen. (72-67)
1 juli 2025Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht, de Huisvestingswet 2014, de Omgevingswet, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Woningwet in verband met de versterking van de regie op de volkshuisvesting en met het oog op enkele andere met de volkshuisvesting samenhangende maatregelen (Wet versterking regie volkshuisvesting)VoorAangenomen. (72-69)
1 juli 2025Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 en de Algemene wet bestuursrecht in verband met maatregelen om de asielketen te ontlasten en de instroom van asielzoekers te verminderen (Asielnoodmaatregelenwet)VoorAangenomen (72-69).
19 juni 2025Hoofdelijke stemmingen over: moties ingediend bij het tweeminutendebat Raad Buitenlandse Zaken d.d. 23 juni 2025TegenVerworpen (35-99).
19 juni 2025Hoofdelijke stemmingen over: moties ingediend bij het tweeminutendebat Raad Buitenlandse Zaken d.d. 23 juni 2025VoorAangenomen (99-35).
10 juni 2025Aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat Beleidsbrief OntwikkelingshulpTegenAangenomen. (72-71)
10 juni 2025Overige moties ingediend bij het debat over de val van het kabinetVoorVerworpen (71-72).
10 juni 2025Overige moties ingediend bij het debat over de val van het kabinetTegenVerworpen (55-88).
10 juni 2025Wijziging van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafrecht BES en andere wetten in verband met de modernisering van de strafbaarstelling van mensenhandel en de introductie van de zelfstandige strafbaarstelling van ernstige benadeling en van voordeeltrekking (Wet modernisering en uitbreiding strafbaarstelling mensenhandel)TegenAangenomen. (72-70)
10 juni 2025Hoofdelijke stemming over: aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat Vreemdelingen- en asielbeleid (CD 12/3) en het tweeminutendebat Vreemdelingen- en asielbeleid (CD 24/4)TegenVerworpen (53-90).
27 mei 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat Vreemdelingen- en asielbeleid (CD 12/3) en het tweeminutendebat Vreemdelingen- en asielbeleid (CD 24/4)VoorAangenomen (71-70).
27 mei 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat Wet open overheidVoorAangenomen. (72-70)
27 mei 2025Brief van het Presidium inzake een rapportage van het College van onderzoek integriteit van de Tweede KamerTegenAangenomen. (100-40)
20 mei 2025Aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat Discriminatie, racisme en mensenrechtenVoorVerworpen. (50-94)
20 mei 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat SchipholVoorAangenomen. (74-71)
20 mei 2025Wijziging van de Pensioenwet, de Wet op de loonbelasting 1964 en enige andere wetten in verband met de verlenging van de transitieperiode naar het nieuwe pensioenstelselVoorVerworpen. (72-73)
20 mei 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat Raad Buitenlandse Zaken Ontwikkeling op 26 mei 2025VoorAangenomen. (74-71)
20 mei 2025Aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat Raad Buitenlandse Zaken HandelVoorAangenomen. (74-71)
22 april 2025Wijziging van de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening en oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen werkloze werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen in verband met het op onderdelen in balans brengen van deze wetten tussen bestaanszekerheid, re-integratie en handhaving (Participatiewet in balans)TegenVerworpen.
22 april 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat Gesubsidieerde rechtsbijstandTegenVerworpen. (53-84)
15 april 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat Midden- en kleinbedrijfTegenAangenomen. (73-72)
15 april 2025Aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat GevangeniswezenTegenAangenomen (73-72).
15 april 2025Moties ingediend bij het debat over de situatie in SyriëTegenAangenomen (73-71).
15 april 2025Moties ingediend bij het debat over de situatie in SyriëTegenAangenomen (73-72).
8 april 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat Personen- en familierecht VoorAangenomen. (76-69)
8 april 2025Hoofdelijke stemming over: aangehouden motie ingediend bij het dertigledendebat over discriminatie op de woningmarktVoorAangenomen. (73-72)
1 april 2025Aangehouden moties ingediend bij het tweeminutendebat GevangeniswezenVoorVerworpen (74-75).
1 april 2025Moties ingediend bij het dertigledendebat over discriminatie op de woningmarktVoorGestaakt. (74-74)
25 maart 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat GevangeniswezenVoorGestaakt (74-74).
25 maart 2025Aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat LuchtvaartTegenStemmen (74-74).
25 maart 2025Brief van de vaste commissie voor Europese Zaken over het plaatsen van een parlementair behandelvoorbehoud bij het EU-voorstel: Veiligheidsmaatregelen voor Europa COM (2025) 122VoorAangenomen (78-70).
18 maart 2025Wijziging van de Wet op de rechterlijke organisatie, de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren, de Wet op de Raad van State en enige andere wetten in verband met enkele wijzigingen in het belang van integere, onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak, alsmede de regeling van enige andere onderwerpenVoorAangenomen.(73-72)
18 maart 2025Aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat Circulaire economie VoorAangenomen. (73-72)
18 maart 2025Aangehouden moties ingediend bij het tweeminutendebat LuchtvaartVoorAangenomen. (73-72)
18 maart 2025Aangehouden motie ingediend bij het debat over de staat van de oorlog in Europa en over de ingelaste buitengewone Europese top van 6 maart 2025TegenVerworpen. (72-73)
11 maart 2025Hoofdelijke stemmingen over: aangehouden moties ingediend bij het tweeminutendebat LuchtvaartVoorGestaakt. (72-72)
11 maart 2025Motie ingediend bij het debat over de staat van de oorlog in Europa en over de ingelaste buitengewone Europese top van 6 maart 2025VoorAangenomen (73-71).
11 maart 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat Circulaire economie VoorGestaakt. (72-72)
11 maart 2025Hoofdelijke stemming over: aangehouden motie ingediend bij het debat over de staat van de oorlog in Europa en over de ingelaste buitengewone Europese top van 6 maart 2025TegenGestaakt. (72-72)
4 maart 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat Medische ethiek/orgaandonatieVoorVerworpen. (73-74)
4 maart 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat Medische ethiek/orgaandonatieTegenVerworpen. (15-132)
4 februari 2025Aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat PolitieTegenAangenomen.
28 januari 2025Moties ingediend bij het debat over het demonstratierecht in NederlandVoorAangenomen (69-67).
28 januari 2025Moties ingediend bij het debat over de veiligheid op Nederlandse universiteitenVoorAangenomen (70-67).
28 januari 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat Midden-OostenVoorAangenomen.
28 januari 2025Moties ingediend bij het tweeminutendebat SpoorVoorAangenomen (70-67).
19 december 2024Aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat LuchtvaartTegenAangenomen 75-73.
19 december 2024Moties ingediend bij het tweeminutendebat Fossiele subsidies/regelingen TegenAangenomen 75-72.
17 december 2024Moties ingediend bij het tweeminutendebat Zero-emissiezonesVoorVerworpen. (48-93)
17 december 2024Aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat Woningbouwopgave en koopsector TegenAangenomen. (71-70)
12 december 2024Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp (XVII) voor het jaar 2025VoorAangenomen (88-49).
12 december 2024Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2025TegenVerworpen (49-88).
10 december 2024Moties ingediend bij het tweeminutendebat Woningbouwopgave en koopsector TegenStemming uitstellen. (69-69)
19 november 2024Hoofdelijke stemming (over het verzoek van het lid Timmermans een debat te voeren over het opstappen van staatssecretaris Achahbar en de stabiliteit van het kabinet)TegenVerworpen (hoofdelijke stemming: 51-87).
19 november 2024Hoofdelijke stemming over aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat Gevangeniswezen en tbsVoorAangenomen. (71-66)
19 november 2024Aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat Justitiële jeugdVoorAangenomen. (72-66)
12 november 2024Moties ingediend bij het tweeminutendebat Gevangeniswezen en tbsVoorVerworpen (71-77).
12 november 2024Moties ingediend bij het tweeminutendebat Gevangeniswezen en tbsVoorGestaakt. (74-74)
12 november 2024Moties ingediend bij het tweeminutendebat Gevangeniswezen en tbsVoorVerworpen (71-77).
12 november 2024Moties ingediend bij het tweeminutendebat SlachtofferbeleidTegenVerworpen. (69-78)
12 november 2024Moties ingediend bij de Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Asiel en Migratie (XX) voor het jaar 2025TegenVerworpen. (52-95)
5 november 2024Moties ingediend bij het tweeminutendebat Gevangeniswezen en tbsVoorStemming uitgesteld (71-71)
15 oktober 2024Moties ingediend bij de Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2025TegenAangenomen. (73-72)
15 oktober 2024Moties ingediend bij de Vaststelling van de begrotingsstaat van de Koning (I) en Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Algemene Zaken (IIIA), de begrotingsstaat van het Kabinet van de Koning (IIIB) en de begrotingsstaat van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (IIIC) voor het jaar 2025VoorVerworpen. (43-101)
15 oktober 2024Moties ingediend bij de Uitvoeringswet digitaledienstenverordeningTegenAangenomen. (73-72)
15 oktober 2024Moties ingediend bij het tweeminutendebat NAVO VoorVerworpen. (50-95)
8 oktober 2024Moties ingediend bij het tweeminutendebat Strafrechtelijke onderwerpen VoorAangenomen (72/71)
19 september 2024Moties ingediend bij de Algemene Politieke BeschouwingenTegenVerworpen (56-90).
4 juli 2024Moties ingediend bij het debat over de regeringsverklaring TegenVerworpen (46-103).
4 juli 2024Moties ingediend bij het debat over de regeringsverklaring TegenVerworpen (46-103).
11 juni 2024Moties ingediend bij het debat over het Nationaal Actieplan DakloosheidTegenAangenomen (73-72).
11 juni 2024Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Wet toezicht trustkantoren 2018 en enige andere wetten op het terrein van de financiële markten (Wijzigingswet financiële markten 2024) (36442)TegenAangenomen (74-72).
21 mei 2024Aangehouden moties ingediend bij het debat over antisemitismeVoorAangenomen (74-73).
23 april 2024Motie ingediend bij het tweeminutendebat Personen- en familierechtVoorAangenomen. (73-70)
23 april 2024Aangehouden motie ingediend bij het dertigledendebat over een extra belasting voor extreem rijken TegenAangenomen. (72-71)
9 april 2024Aangehouden motie ingediend bij het debat over de Europese top van 21 en 22 maart 2024VoorAangenomen. (75-74)
2 april 2024Moties ingediend bij het debat over de gesloten jeugdzorgVoorAangenomen. (99-38)
2 april 2024Moties ingediend bij het tweeminutendebat Vreemdelingen- en asielbeleidVoorAangenomen. (70-67)
2 april 2024Moties ingediend bij het tweeminutendebat Vreemdelingen- en asielbeleidVoorAangenomen. (70-67)
2 april 2024Aangehouden motie ingediend bij het tweeminutendebat Gevangeniswezen en tbsVoorAangenomen. (69-67)
19 maart 2024Wijziging van de Wet dieren in verband met actualisering van de diergezondheidsregels en enkele technische aanpassingenTegenVerworpen (45-99).
5 maart 2024Motie ingediend bij de interpellatie-Van der Plas inzake het niet voldoen aan het informatieverzoek om de Impact Assessment Natuurherstelverordening naar de Kamer te sturen VoorAangenomen (99-46).
27 februari 2024Hoofdelijke stemming over: motie ingediend bij het debat over het eindverslag van de informateurVoorAangenomen (74-69)
6 februari 2024Aangehouden moties ingediend bij de Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) en van het Deltafonds (J) en het Mobiliteitsfonds (A) voor het jaar 2024TegenAangenomen (70-66)
13 december 2023Moties ingediend bij debat over de verkiezingsuitslagVoorAangenomen. (99-45)

Documenten

TitelAI-samenvattingDatum
Verzoek tot uitstel notaoverleg WaddenverenLid Boutkan vraagt om het notaoverleg over het Programma van Eisen voor Friese Waddenveren uit te stellen. De nieuwe datum zou na het zomerreces moeten liggen. Dit verzoek wordt via een spoed e-mailprocedure ingediend.25 juni 2025
Verzoek tot verplaatsen CD VliegveiligheidNaamgenoot van Boutkan (PVV) heeft gevraagd om de bespreking van het CD Vliegveiligheid te verplaatsen. Dit voorstel betreft een datum na het zomerreces. Het verzoek is ingediend bij de griffier van de commissie Infrastructuur en Waterstaat.10 juni 2025
Motie Circulaire Economie van BoutkanLid Boutkan vraagt om onderzoek naar de interpretatie van de SUP-richtlijn. Nederland interpreteert deze strenger dan andere EU-lidstaten. Dit leidt tot een ongelijk speelveld voor de Nederlandse maakindustrie.27 mei 2025
Motie voor luiers en incontinentiemateriaalDe motie vraagt om luiers en incontinentiemateriaal uit te zonderen van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Dit wordt gedaan vanwege de beperkte recyclebaarheid en de verwachte kostenstijging. De motie is ingediend door leden Boutkan en Claassen.27 mei 2025
Motie over Meten van GeurbelastingIn deze motie vraagt het lid Boutkan de regering om geurbelasting daadwerkelijk te meten op locatie in plaats van te vertrouwen op computermodellen. Er wordt benadrukt dat het huidige gebruik van verspreidingsmodellen niet de werkelijke waarden weergeeft. De motie roept op tot een principe dat 'meten is weten' moet zijn.27 mei 2025
Motie voor producentenverantwoordelijkheid windturbinesIn een motie vraagt het lid Boutkan de regering om een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor windturbines in te voeren. Dit is noodzakelijk vanwege de vervuiling door plastic en het gebrek aan recyclebaarheid van wieken. De motie is ingediend tijdens een debat over de circulaire economie.27 mei 2025
Motie over plastictaks en producentenverantwoordelijkheidDe motie vraagt de regering te onderzoeken of producenten de plastictaks voor niet gerecycled plastic kunnen betalen. Nederland moet momenteel jaarlijks een grote som betalen aan de EU. Dit zou kunnen veranderen door producenten financieel verantwoordelijk te maken.6 maart 2025
Onafhankelijk Onderzoek Duurzaamheid BekersDe motie van Boutkan roept de regering op tot een onafhankelijk onderzoek naar de duurzaamheid van plastic gecoate bekers ten opzichte van herbruikbare bekers. Dit gebeurt in het kader van de invoering van de Single Use Plastics-richtlijn. Ondernemers hebben behoefte aan duidelijkheid over duurzame keuzes.6 maart 2025
Motie tegen verbod op kunststof vochtige doekjesDe motie van Boutkan en Buijsse verzoekt de regering om af te zien van een verbod op kunststof vochtige doekjes. Dit verbod is gepland voor de herziening van de Single Use Plastics richtlijn in 2026. De indieners stellen dat het verbod niet de juiste oplossing is voor rioolproblemen.6 maart 2025
Motie om inclusie omwonenden SchipholDe motie vraagt om inclusie van omwonenden in de Maatschappelijke Raad Schiphol. De huidige regels sluiten medewerkers in de luchtvaart- en reisbranche uit. De Tweede Kamer verzoekt de regering om hier verandering in te brengen.19 februari 2025
Onderzoek naar glyfosaat in NederlandDe motie vraagt om onderzoek naar de glyfosaatbron. 93% van het glyfosaat komt uit riool- en waterzuivering. Gezondheidsrisico's en afbraakproducten worden ook genoemd.19 december 2024
Motie over glyfosaat in gewasbeschermingDe motie verzoekt de regering te onderzoeken waar 93% van het glyfosaat in Nederlandse waterzuivering vandaan komt. Dit is belangrijk gezien de mogelijke gezondheidsrisico's. De betrokken personen zijn Nijhof, Claassen en Boutkan.19 december 2024
Motie overlast ERTMS in ZeelandDe motie vraagt om beperking van overlast door ERTMS-tests. De Zeeuwse lijn tussen Vlissingen en Goes wordt in 2029 tijdelijk gesloten. Er wordt een analyse verzocht over het openhouden van één spoor.19 december 2024
Vragen over Qatar Airways en SchipholLid Boutkan stelt vragen aan de minister over Qatar Airways' extra slotverdeling op Schiphol. Er zijn zorgen over concurrentie en veiligheid door afwijkende Qatarese werk- en rusttijden. De minister wordt gevraagd naar de gevolgen van deze situatie en het EU-Qatar luchtvaartverdrag.5 december 2024
Motie plastictaks producenten verantwoordelijk makenMotie vraagt onderzoek naar producentenbetaling plastictaks.10 oktober 2024
Vragen over afvalinzameling en ondernemersklachtenBoutkan stelt vragen aan Staatssecretaris over afvalbeleid.24 september 2024
Motie over hinderreductie vliegverkeerDeze motie van lid Boutkan betreft de hinderreductie van vliegverkeer rondom Schiphol. Het verzoek is om het sectorplan 'Schoner, stiller, zuiniger' als basis te gebruiken voor een extra impactanalyse. Deze motie is relevant voor omwonenden van Schiphol, beleidsmakers en de luchtvaartsector.5 juni 2024
Rondetafelgesprek over lachgasproblematiekDe commissie Infrastructuur en Waterstaat organiseert een rondetafelgesprek over lachgascilinders. Het gesprek vindt plaats op 20 juni en leden worden gevraagd hun deelname te bevestigen. Leden Boutkan (PVV) en Veltman (VVD) hebben het programma voorbereid.29 mei 2024
Motie over biobrandstoffen in luchtvaartDe Kamer verzoekt om onderzoek naar biobrandstoffen. De toepassing van biobrandstoffen in de luchtvaart mag pas na dit onderzoek plaatsvinden. Dit om veiligheidsrisico's te vermijden.25 januari 2024

Meer leren over kamerlid of themas die je intereresant vindt?

Probeer beleidsradar nu 14 dagen voor 1 euro, en zoek en chat met miljoenen beleidsdocumenten

Probeer voor €1